Szigetelés, szigetelőlap

Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás: így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség. Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak "kiszárítására" a PROMATECT-MC(r) burkolat.
Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással. Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat.
A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg.

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére.

ELŐNYEI:

- falfelületek penészedésének végleges megszüntetése
- egészségkárosodást okozó penészgomba-telepek végleges eltávolítása
- nedvesség okozta károk helyreállítása
- a lakótér klímájának javítása
- fűtési költségek csökkentése
- természetes, egészségre ártalmatlan építőanyag


Könnyű, száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 20 mm vastag lemez négyzetméterenként kb. 17 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja. A nedves felületekre ragasztott szigetelő lemez a falszerkezetet kiszárítja és tartósan szárazon tartja.

A száraz szigetelő lap tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást segíti.

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a szigetelő lap belső oldali hőszigetelésként a épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja.


FELDOLGOZHATÓSÁG

A száraz szigetelő lap 1000x500 mm-es táblaméretben, 20, 25 ill. 50 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni.

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a teljes felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét a ragasztótapasz hígított változatával kell átsimítani, simára glettelni.

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a szigetelő lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

MŰSZAKI JELLEMZŐK:

- Méretei Tömeg (kg/m2) Egy lap tömege (kg)
- 1000x500x25 mm 7,2-8,2 3,6-4,1
- 1000x500x50 mm 14,4-16,4 7,2-8,2
- Testsűrűség 300 kg/m3 ą 10%
- Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5-5,9 a vastagságtól függően
- Pórustartalom (nyitott cella) legalább 80%
- Kémhatás (pH) 10,0-11,0
- Vízfelvétel legalább 250 tömeg%
- Hővezetési tényező kb. 0,065 W/mK
- Éghetőség A1, nem éghető